DEN HAAG - Europese toezichthouders zouden veel steviger moeten proberen in te zetten op handhaving, zodat zoekmachine Google ook naar de Europese normen ten aanzien van bescherming van persoonsgegevens gaat luisteren. Dat zegt de voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), J. Kohnstamm, donderdagavond in het televisieprogramma Zembla.

Volgens Kohnstamm zoekt de Amerikaanse internetzoekmachine de grenzen op van het toelaatbare. De voorzitter stelt dat Google "een zodanig grote speler" is dat ze "de weg wel weet te vinden om de wet te ontduiken." Het bedrijf maakt echter zoveel nieuwe applicaties in korte tijd, dat het CBP de ontwikkelingen niet bij kan benen.

Medische gegevens

Van een van de laatste nieuwe diensten van Google was het CBP dan ook niet op de hoogte. Google heeft sinds een maand een toepassing die de medische gegevens van personen kan zoeken. Dit systeem draaide proef in een onbekend ziekenhuis in Nederland en was alleen toegankelijk voor daartoe bevoegde doktoren. Kohnstamm: "Als er medische gegevens van Nederlandse artsen afkomstig zijn, dan is dat in strijd met de medische geheimhouding."

Privacywetten

Systeemontwikkelaar Information Builders benadrukte donderdag dat het gaat om een afgeronde technische proef. Met nepinformatie keken bedrijf en ziekenhuis of het mogelijk was om bijvoorbeeld patiëntgegevens toegankelijk maken voor de bevoegde personen. Het ziekenhuis onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor invoering binnen de bestaande privacywetten, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Google is de populairste zoekmachine in Nederland. Voor 91 procent van de internetters is Google de meest gebruikte zoekmachine.