LONDEN - De Amerikaanse computerfabrikant Apple heeft woensdag wederom zijn naam moeten verdedigen in de rechtbank. In Londen begon een proces dat is aangespannen door het voormalige platenlabel van de Beatles, Apple Corps. Volgens deze onderneming heeft Apple een afspraak uit 1991 geschonden dat het zich niet zou bezighouden met de verkoop van muziek.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het dispuut tussen de twee Apples speelt al sinds de jaren tachtig. Toen Apple Computer furore begon te maken met zijn personal computers vond Apple Corps de tijd rijp om het bedrijf voor de rechter te dagen wegens diens naam en logo.

Schikking

In 1991 kwam het tot een schikking waarin beide partijen afspraken dat het werkterrein van Apple Computer zich beperkte tot computers, telecommunicatie en dataverwerking. Apple Corps kreeg naar eigen zeggen de exclusieve merkrechten voor de verkoop van muziek.

iPod

Aan dit bestand kwam tien jaar later een einde toen Apple de digitale muziekspeler iPod introduceerde en daar even later de internetmuziekwinkel iTunes aan koppelde. Volgens Apple Computer is van schending van het akkoord uit 1991 geen sprake omdat het alleen digitale muziekbestanden verspreidt en geen cd's en cassettebandjes, zoals toen nog gebruikelijk was en ook was vastgelegd.

Apple Corps, eigendom van Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwen van John Lennon en George Harrison, eist van zijn naamgenoot een schadevergoeding. Ook moet Apple Computer stoppen met het gebruik van Apple-handelsmerken, zoals zijn veelkleurige appel, in zijn iTunes-winkel. Het Beatles-label maakte gebruik van een groenkleurige Granny Smith-appel.

Succes

Oprichter Steve Jobs noemde in 1976 zijn computeronderneming Apple omdat hij toen in Californië regelmatig in fruitgaarden appels plukte om wat geld bij te verdienen. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ook was geïnspireerd door het succes van de Beatles.