BRUSSEL - Softwarebedrijf Microsoft mag Vista, de opvolger van het besturingsprogramma Windows, niet in Europa verkopen als daar allerlei andere producten van Microsoft aan gekoppeld zijn. Die waarschuwing heeft Europees commissaris Kroes van Mededinging vorige week gestuurd aan Microsoft-topman Ballmer.

De Europese Commissie ligt al jaren in de clinch met Microsoft. Volgens de woordvoerder van Kroes gaat het niet om een officieel onderzoek, in tegenstelling tot eerdere klachten tegen Microsoft. "We gaan ervan uit dat Microsoft wel mee zal werken aan het tegemoetkomen aan onze bezwaren, omdat het bedrijf in zijn eigen belang zal begrijpen dat het geen goede zaak is om opnieuw met anti-trustregels te worden geconfronteerd".

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, vreest dat ook bij de ontwikkeling van Vista er te weinig informatie beschikbaar is voor concurrenten, waardoor er niet echt sprake kan zijn van een vrije Europese markt.

Besturingssystemen

Het bedrijf levert het leeuwendeel van de besturingssystemen voor PC's. Allerlei andere programma's, zoals de Media Player, werden daar automatisch bij verkocht. Daardoor staan concurrenten die ook een mediaprogramma leveren, buitenspel. De Commissie heeft de constructie met Media Player verboden, maar daar loopt nog steeds een proces over bij het Europees hof in Luxemburg.

Zoekmachine

Kroes heeft Microsoft nu vooraf gewaarschuwd om zich niet opnieuw aan koppelverkoop te bezondigen. Dat Microsoft dat van plan is, is niet denkbeeldig omdat het inmiddels ook een zoekmachine heeft ontworpen als alternatief voor Google. Bovendien vrezen makers van antivirusprogramma's dat de Windows-opvolger al zulke software bevat uit de Microsoft-stal.

De brief van Kroes is niet de eerste tegenvaller voor Microsoft bij de ontwikkeling van Vista. Eerder al maakte de onderneming bekend dat de introductie is uitgesteld tot begin volgend jaar.