AMSTERDAM - Een filmpje op internet, waarop is te zien dat drie tieners molotovcocktails gooien op een schoolplein, heeft geleid tot de aanhouding van vier verdachten. De pubers uit het Groningse Adorp gooiden de drie benzinebommen in mei 2004 op het plein. Daardoor ontstond brandgevaar voor de school. Dat meldt de politie dinsdag.

De jongens gooiden de molotovcocktails op drie verschillende dagen vanaf het dak van een berging op het plein. De directeur deed aangifte van poging tot brandstichting, maar de politie kon geen verdachten arresteren.

Steekvlam

Begin dit jaar kreeg de politie een tip dat op internet een filmpje was te zien, waarin jongeren een benzinebom op het schoolplein gooien. Vervolgens ontstond een 'grote steekvlam'. Op de website stonden ook namen van mogelijke verdachten. De politie haalde het filmpje van internet. De verdachten zijn vorige maand en deze maand aangehouden.

De drie jongens van 15, 16 en 17 jaar hadden volgens de politie tijdens een verjaardagsfeestje het plan opgevat een benzinebom te maken en die kapot te gooien. Daarbij was ook een vierde jongen aanwezig. Hij stond te kijken toen de bommen werden gegooid. De verdachten verklaarden dat ze het effect van zo'n bom 'wel eens wilden zien'. Om alles te kunnen terugzien, werd het gooien van de molotovcocktails gefilmd.

Werkstraf

Omdat de tieners tijdens hun daden 14 en 15 jaar waren, hebben zij een alternatieve straf gekregen van bureau Halt. Ook de vierde jongen kreeg een werkstraf. De jongens zien volgens de politie in dat zij 'behoorlijk gevaarlijk bezig' zijn geweest.