BRUSSEL - Mobiel bellen over de grens is straks net zo duur als in eigen land. Dat is althans de bedoeling van een Europees wetsvoorstel waar de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, de laatste hand aan legt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zakenreizigers of toeristen die elders in Europa hun mobieltje gebruiken, komen vaak voor onaangename verrassingen te staan. De telefoonkosten zijn opeens vele malen hoger dan in eigen land. Dat komt doordat de telefoonmaatschappij die het gesprek afhandelt ('roaming'), te hoge prijzen doorrekent aan de maatschappij van de beller, vindt de commissie.

Vodafone heeft al aangekondigd haar roamingtarieven te laten varen voor klanten uit Ierland die bellen in Noord-Ierland en Groot-Brittannië, meldt de BBC dinsdag.

Uit nieuw onderzoek, dat Eurocommissaris Reding (Media) dinsdag zal presenteren, blijkt dat de internationale tarieven nog altijd zeer hoog zijn. De ambtenaren in Brussel werken daarom aan een nieuw wetsvoorstel waarin de prijzen aan banden worden gelegd.

Thuisprincipe

De telefoon opnemen wordt altijd gratis, waar de ontvanger zich ook in Europa bevindt. Momenteel moet de ontvanger vaak betalen als hij zich buiten zijn eigen land bevindt.

Voor bellers geldt binnenkort wellicht het 'thuisprincipe'. Wie bijvoorbeeld in Madrid de plaatselijke taxicentrale belt met zijn Nederlandse gsm, moet het lokale tarief betalen. Belt hij naar Nederland, dan geldt het internationale tarief. Een belletje naar een ander land kost hetzelfde.

De ambtenaren bestuderen nog of dit allemaal mogelijk is. Daarom gaan ze in april de bedrijven en andere belanghebbenden raadplegen.