AMSTERDAM - Mensen die op internet wegwerplenzen kopen hebben vaker te maken met ooginfecties. Oogartsen krijgen steeds vaker patiënten over de vloer die hun contactlenzen op internet kochten, maar niet het juiste type aanschaften. Mensen met een ooginfectie die te laat aan de bel trekken riskeren een operatie.

De handel in contactlenzen op het internet is sterk in opmars. Veel Nederlanders kopen hun lenzen online omdat het goedkoper is en de lenzen worden thuisgestuurd. Ook is er geen voorschrift voor nodig.

"Lenzen op internet bestellen mag dan wel makkelijk zijn, maar je kunt nooit zeker weten of je wel de juiste lenzen bestelt. Alleen een opticien kan precies de juiste lenzen aanmeten. Het is eigenlijk heel raar dat mensen zomaar lenzen via internet bestellen. Niemand stopt zomaar een kunstgebit in zijn mond zonder tussenkomst van een tandarts", aldus oogarts Annet Geerards op de website van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Tweedehands

Toch komt het fenomeen steeds vaker voor. Dat gaat van professioneel opgezette websites van erkende producenten tot tweedehands lenzen die op eBay te koop worden aangeboden. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) opent binnenkort een meldpunt voor hoornvliesinfecties bij contactlenzendragers.

Nederland kent maar liefst 2,5 miljoen lenzendragers.