AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft maandag op internet een loket geopend waar consumenten kunnen klagen over aanbieders van financiële producten. Het gaat om de website geldwaardering.nl, die volgens de toezichthouder moet uitgroeien tot een "financiële community".

De website was vorig jaar april al aangekondigd. Belangenverenigingen als Vereniging van Effectenbezitters (VEB), Vereniging Eigen Huis en Nibud werken aan het project mee.

Sterren

Consumenten kunnen financiële producten waarderen door die sterren te geven. Hoe meer sterren, des te groter de waardering. Op de website hebben bijvoorbeeld de internetbanken Alex (eigendom van Rabobank) en Binck al vier sterren gekregen. Dit is gebaseerd op waarderingen van een groep testers, aldus een AFM-woordvoerder. Maximaal kunnen er vijf sterren worden uitgedeeld.

AFM hoopt dat malafide ondernemingen door de site worden ontmaskerd. De toezichthouder moet het Nederlandse beleggerspubliek nog regelmatig waarschuwen tegen aanbieders van financiële producten die bijvoorbeeld niet over de vereiste vergunningen beschikken. Die waarschuwingen staan ook op geldwaardering.nl vermeld.

Toegankelijk

AFM verwacht veel van de site, die voor AFM-begrippen erg toegankelijk is. "Je ziet dat consumenten steeds meer het internet gaan gebruiken om zich te oriënteren." Bij Google zijn ook zoektermen gekocht, waardoor de site prominent in beeld komt als een consument via internet op zoek is naar een beleggingsproduct.