AMSTERDAM - De Postbank had vrijdag nog geen meldingen ontvangen van internetters die getroffen of gedupeerd zijn door een computervirus dat wachtwoorden en codes registreert van bezoekers op haar site. Een woordvoerder benadrukte in een reactie dat tot op heden slechts één buitenlandse melding bekend is en adviseert gebruikers om zich altijd goed te beschermen tegen virussen.

Reden voor een uitgebreide alarmering ziet de bank nog niet, aldus de zegsman. "We volgen de ontwikkelingen. Online bankieren bij de Postbank is veilig", verklaarde de woordvoerder. Vorig jaar werden klanten onder meer per post gewaarschuwd naar aanleiding van zeker vier pogingen om klanten van de Postbank via e-mail naar een nepsite te lokken.

Donderdagavond ontdekte het Russische antivirusbedrijf het nieuwe, listige computervirus. Internetters raken besmet met het virus na bezoek aan bepaalde sites met illegale kopieën van computersoftware.

Exacte kopie

Zodra geïnfecteerde klanten hun gebruikersnaam, wachtwoord en zogenoemde TAN-code invoeren en versturen, ontvangen ze een exacte kopie van een authentieke Nederlandstalige foutmelding. De vertrouwelijke informatie wordt gekopieerd en verstuurd naar de virusschrijver.

Analist R. Schouwenberg van Kaspersky nuanceerde vrijdag zijn stelling dat klanten die hun TAN-code via sms ontvangen geen gevaar lopen. Ook zij lopen een gering risico. Het gevaar geldt zeker voor mensen die nog gebruik maken van de papieren lijsten met TAN-codes, stelt hij.

Toen de Postbank vorig jaar kritiek kreeg op het systeem van de statische codes, lag het aantal gebruikers van de papieren lijsten op 40 procent.