AMSTERDAM - Door een menselijke fout zijn bij de Belastingdienst tussen de 35 duizend tot honderdduizend elektronische aangiften van grote bedrijven gewist. De fout werd gemaakt bij een automatiseringscentrum van de dienst. Een functionaris heeft een bestand met daarin bijna honderdduizend aangiften verwijderd.

Het gaat om aangiften van loonheffing, die bedrijven sinds 1 januari verplicht zijn maandelijks digitaal te doen. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Het exacte aantal bestanden dat is gewist, wordt onderzocht. Doordat mogelijk back-ups zijn gemaakt van het verwijderde bestand, kan de schade beperkt worden tot de aangiften van één dag. Dat komt neer op 35 duizend stuks, schrijft de ochtendkrant. De fiscus zou de blunder tot nu stil hebben gehouden en ook het ministerie van Financiën zou nog niet op de hoogte zijn.

Particulieren

De verschuldigde bedragen komen wel binnen bij de dienst, maar de fiscus kan de bijbehorende aangiften niet vinden, zegt een medewerker in de krant. "Er kan geen match worden gemaakt". Bij de gewiste aangiften zouden geen aangiften van particulieren zitten.