NIJMEGEN - De politie in Nijmegen was dinsdagavond volgens een woordvoerder "heel erg blij" met het voorlopige resultaat van een sms-bom, die dinsdag is verzonden aan de bezitters van 3000 mobiele telefoons.

Het sms-bericht is door de recherche verzonden om vijftien nog ontbrekende getuigen te vinden in het onderzoek naar de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke, die in november op straat is doodgeschoten.

Vragenlijst

Dinsdag hadden al 23 mensen gereageerd op het verzoek op hun mobieltje om een vragenlijst te lezen op internet en 's avonds naar een uitzending van Opsporing Verzocht te kijken. Op de televisieuitzending reageerden vijf mensen, terwijl zich ook nog eens vier mensen spontaan hebben gemeld naar aanleiding van recente berichten in de media, aldus de zegsman van het Bamboeteam.

Uit de vragenlijst blijkt dat de politie dertien mannen zoekt, die rond het tijdstip van de schietpartij in de buurt van de plek van de moord in het centrum van Nijmegen zijn gezien door anderen, die zich wel bij de politie hebben gemeld. Ook wil de politie twee mannen spreken, die twee weken voor de moord op straat over Louis Sévèke spraken. Een van die mannen zou uit Venray komen.

Rode auto

De politie heeft de getuigen genummerd van 01 tot en met 15. Getuigen 01 en 02 zouden op zaterdag 29 oktober uit kraakpand De Grote Broek in Nijmegen zijn gekomen. Een getuige hoorde dat 01 aan 02 vroeg: "Jij kent Louis toch goed? Hij is toch die advocaat die krakers helpt?" De mannen spraken verder over Sévèke totdat zij in een oude, rode auto stapten en wegreden.

Volgens de politiewoordvoerder zijn de vijftien gezochte mannen de laatste mensen die de recherche moet spreken om "het plaatje van het incident" helemaal rond te krijgen. Er zijn al meer dan driehonderd getuigen gehoord. De politie ziet een man met een sporttas, die volgens getuigen direct na het doodschieten van Sévèke wegrende, nog steeds als verdachte. De gezochte mannen kunnen mogelijk meer over hem vertellen.

Anonieme brief

Degene van wie dagblad De Gelderlander in oktober een anonieme brief plaatste met kritiek op de Nijmeegse kraakwereld, heeft zichzelf bij de politie gemeld. Deze man heeft een verklaring afgelegd, zegt de politie. De persoon die zichzelf op internet Linke Loetje noemt is nog niet opgedoken.

De politiewoordvoerder kon dinsdagavond niet zeggen of zich al een van de vijftien gezochte mannen heeft gemeld.