REDMOND - Microsoft stelt de introductie van de nieuwe versie van zijn besturingssysteem Windows uit. Dat maakte de Amerikaanse softwaregigant dinsdag bekend. De versie die bestemd is voor consumenten zal nu pas in januari volgend jaar op de markt komen. Het uitstel hangt samen met de strenge veiligheidseisen, aldus het bedrijf dinsdag in een verklaring.

De bedoeling was dat het nieuwe besturingssysteem Windows Vista in de tweede helft van dit jaar al te koop zou zijn. Er komen bij elkaar zes versies van Vista. Drie daarvan zijn bestemd voor consumenten, twee voor bedrijven en tot slot komt er een uitgeklede versie voor opkomende markten. De variant voor zakelijk gebruik zal november dit jaar in de winkels liggen.

Veiligheidslekken

Vista moet de opvolger worden van Windows XP, dat vijf jaar geleden werd geïntroduceerd en wegens allerlei veiligheidslekken veelvuldig onder vuur is komen te liggen. Twee jaar geleden moest XP zelfs worden opgelapt met extra software om consumenten beter te beschermen tegen virussen en computerkrakers. Windows is de grote kaskraker van Microsoft. Ongeveer 90 procent van de desktopcomputers is voorzien van dit besturingssysteem.

Het nieuwe Windows Vista moet volgens Microsoft meer inspelen op de behoefte van consumenten om muziek, films en foto's in de computer op te slaan. Door het uitstel zal Microsoft minder profiteren van de kerstverkopen eind dit jaar. Het nieuws is ook een tegenvaller voor chipfabrikanten, die de verwachte vraag naar hun producten waarschijnlijk naar beneden zullen moeten bijstellen.