HILVERSUM - De KRO begint woensdag onder de noemer 'devrijekro.nl' met een radiokanaal dat via internet uitzendt. Vanaf 8.00 uur kunnen mensen er terecht voor bijna alle programma's die KRO-radio te bieden heeft.

Het station is vooral opgericht om het Radio 747-programma Dolce Vita te redden. Wegens omroepbezuinigingen moet dat programma van Karin de Groot en Rémi van der Elzen per september verdwijnen.

Radio 747 wordt dan namelijk omgevormd tot een zender voor lichte muziek. "Nimmer laten wij ons den mond snoeren", dachten de KRO-medewerkers en kwamen daarom met het internetkanaal op de proppen. Door de nieuwe koers van Radio 747 moeten programma's als NCRV's Plein Publiek en Dolce Vita het veld ruimen.

Radiobeleid

"De KRO grijpt de duizendste uitzending van Dolce Vita (8.00-9.30 uur) woensdag aan om zijn eigen radiobeleid vorm te geven en niet meer volledig afhankelijk te zijn van de besluiten van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO)", aldus een woordvoerster van de omroep dinsdag.

Naast Dolce Vita is er op devrijekro.nl ook ruimte voor KRO-programma's als Het Theater van het Sentiment, Tijd voor Twee, Goudmijn, Adres Onbekend (Radio 2), Rab Radio (Radio 3FM), KRO-concerten op Radio 4 en onderdelen van KRO's 1opdemiddag (Radio 1). Op termijn zijn er ook programma's uit het KRO-archief te horen.