PITTSBURGH - Straling van mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten in vliegtuigen kan ongelukken veroorzaken. Vooral GPS-systemen, met frequenties tussen de 1200 en 1600 MHz, kunnen afwijkingen vertonen. Dat stellen wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh. "Het risico van deze apparaten is groter dan doorgaans wordt verondersteld", zegt onderzoeker Bill Strauss.

Voor het onderzoek zijn 37 lijnvluchten in het oosten van de Verenigde Staten geanalyseerd. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het tijdschrift IEEE Spectrum.

De Federal Communications Commission in de Verenigde Staten liet onlangs weten er geen bezwaren tegen te hebben als reizigers tijdens een vlucht mobiel bellen. Maar op grond van het onderzoek vinden Straus en zijn collega Granger Morton dat dat tot het uiterste moet worden beperkt.

Enkele luchtvaartmaatschappijen willen het gebruik van gsm-toestellen in vliegtuigen toestaan. British Midland en TAP Air Portugal introduceren dit najaar een systeem, waardoor in het toestel kan worden gebeld.