AMSTERDAM - Hackers zijn erin geslaagd om Windows XP te laten draaien op een iMac met een Intel processor. Zij deden dit naar aanleiding van een wedstrijd, uitgeschreven door Colin Nederkoorn. De hackers, die op internet bekend staan als 'Narf2006' en 'Blanka', strijken hiermee het prijzengeld op ter waarde van bijna 14.000 dollar.

De wedstrijd werd uitgeschreven kort nadat Apple het gebruik van Intel-chips bij het Mac-systemen introduceerde. Nederkoorn wilde Windows XP op zijn Apple kunnen draaien en loofde 100 dollar uit voor diegene die met de oplossing zou komen. Dit prijzengeld liep op door donaties van particulieren en bedrijven.

Ondanks dat zowel Windows PC's als Mac's gebruik maken van Intel-chips, bleek het toch erg moeilijk om Windows XP te laten werken op Intel Mac's. Dit wordt veroorzaakt doordat de twee systemen verschillende manieren van opstarten gebruiken.

Games

De hackers stuurden het bewijs van hun uitvinding in de vorm van een video naar Nederkoorn die vandaag de overwinning bevestigde op zijn website. Overigens liet Nederkoorn weten dat deze ontwikkeling niet betekent dat alle Windows-applicaties op Mac's kunnen draaien. Zo blijft het onmogelijk om games te spelen op een Macintosh die gemaakt zijn voor de Windows PC.