ARNHEM - Zoekmachine Zoekallehuizen.nl mag informatie over het huizenaanbod van verschillende makelaars tonen op haar eigen internetpagina. Ook mag de site links plaatsen naar de informatie. Dat heeft de rechtbank in Arnhem donderdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De NVM spande de rechtszaak aan, omdat Zoekallehuizen.nl de databanken van makelaars zonder toestemming "leegzuigt" en de essentiële informatie plus een link op de eigen site plaatst. De vereniging wilde van de rechter weten of dat mag.

"Omdat de makelaars de informatie zelf op internet plaatsen, kunnen zij zich niet meer verzetten tegen verder gebruik ervan", oordeelde de rechtbank. Zoekallehuizen is volgens de uitspraak niet gebonden aan verklaringen op de sites waarin staat dat ze geen toestemming geven materiaal over te nemen of ernaar te linken.

Concurrentie

De verklaringen zijn aanbevolen door de NVM. Meest opmerkelijk is dat de rechter daarom oordeelt dat de aangesloten makelaars verboden mededingingsafspraken hebben gemaakt om zo concurrentie voor de huizensite Funda.nl te bemoeilijken.

De rechtbank kwalificeert Zoekallehuizen.nl als een zoekmachine die daarom geen concurrent is van de makelaars. "Het is niet aannemelijk dat de makelaars door het bestaan van deze zoekmachine schade lijden."

Databankrecht

Ook het beroep op het databankrecht en auteursrecht door de NVM heeft de rechtbank afgewezen. De rechter: "De gegevensverzamelingen bij de NVM-makelaars vormen geen beschermde databank. Kopiëren van foto's in verkleind formaat is geen inbreuk op het auteursrecht. Het plaatsen van deeplinks of hyperlinks is dat evenmin."

Een woordvoerder van de NVM wilde donderdag niet ingaan op uitspraken van de rechter over overtreding van de mededingingswet.

Beveiligingen

De makelaarsvereniging was naar eigen zeggen al tevreden met de toezegging van Zoekallehuizen.nl om niet langer de beveiligingen te omzeilen die makelaars aanbrengen om te voorkomen dat hun aanbod elders verschijnt. De NVM zal aangesloten makelaars die daar behoefte aan hebben, opnieuw wijzen op de beveiligingsmogelijkheden, kondigde de zegsman aan.

De NVM kondigde donderdag aan in hoger beroep te gaan.