AMSTERDAM - Vanaf 2008 wil de belastingdienst de aangifte van burgers zelf invullen. De burger kan vervolgens per sms laten weten of ze akkoord zijn. Dat zegt CDA-staatssecretaris Joop Wijn (Financiën) deze week in Elsevier. "Vanaf 2008 kunnen belastingplichtigen hun aangifte per sms doen".

Wijn wil dat de Belastingdienst straks de belastingaangifte vooraf invult voor burgers, zoals nu al gebeurt bij de voorlopige teruggaaf voor onder meer de hypotheekrenteaftrek. "Mensen hoeven dan alleen nog maar te checken of alles klopt. Zijn ze het met de aangifte eens, dan kunnen ze dat per sms aan de Belastingdienst laten weten", aldus Wijn.

Wijn stelt dat het voor de Belastingdienst geen probleem moet zijn de aangifte vooraf in te vullen. Het loon van de belastingplichtige evenals de waarde van de eigen woning, het vermogen en bijvoorbeeld uitekeringen uit lijfrenteverzekeringen, zijn namelijk al bij de dienst bekend.

Internetpagina

Wijn wil dat de Belastingdienst de centrale verrekenkas van het Rijk wordt, waar burgers een bedrijven een rekening courant aanhouden. "Uiteindelijk krijgt iedereen een persoonlijke internetpagina waarop al zijn zaken met het Rijk zichtbaar zijn", aldus Wijn.