AMSTERDAM - Nederlanders kunnen vanaf woensdag 1350 verpleeg- en verzorgingshuizen met elkaar vergelijken op de website kiesbeter.nl. De site is een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Staatssecretaris van Welzijn Clémence Ross-Van Dorp (CDA) heeft het nieuwe onderdeel van de site woensdag geopend.

Toekomstige cliënten en hun familie kunnen op de site zien wat de instellingen in hun omgeving te bieden hebben. Op basis van 180 kenmerken van faciliteiten en mogelijkheden van de verpleeghuizen kunnen zij een geschikt verpleeg- of verzorgingstehuis kiezen. Van ruim tweehonderd instellingen zijn ook kwaliteitsgegevens bekend. De beoordelingen van cliënten zijn door die verpleeghuizen openbaar gemaakt.

Prikkel

Ross hoopt dat de site 'een prikkel wordt voor de instellingen om hun kwaliteit te verbeteren', zo zei ze in het NOS Journaal. Uit een onderzoek van TNS Nipo bleek onlangs dat 76 procent van de Nederlanders van mening is dat de kwaliteit van de zorg afhangt van het verpleeghuis waarin iemand terechtkomt. Daarom is de keuzesite volgens het RIVM een goed instrument.

Kiesbeter.nl bestaat al langer. Het is een site van het RIVM in opdracht van het ministerie. Vanaf komende zomer informeert de site ook over zorg die mensen thuis ontvangen. Op de site kunnen ook zorgverzekeraars en medicijnkosten worden vergeleken.