BERLIJN - Ontwikkelingslanden kunnen van alle technologische ontwikkelingen het meest profiteren van de internetrevolutie. Dat blijkt uit een studie van de Unctad, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling.

Vooral het toerisme en de internethandel zijn veelbelovende sectoren. De VN verwachten dat in 2004 een miljard mensen op aarde internet gebruiken. Volgend jaar zijn dat er 700 miljoen. Vooral in Azië zal het internetgebruik fors stijgen en uiteindelijk groter zijn dan in Noord-Amerika.

Volgens Unctad is nu al duidelijk dat het internet in arme landen een belangrijke ontwikkelingsfactor is. De grote groei van het aantal internetcafés in ontwikkelingslanden is daarvan een voorbeeld, zeker in gebieden waar geen uitgebreid telefoonnet is.

De toeristische sector kan ook flink profiteren van het internet. Vooral omdat er in veel ontwikkelingslanden nog te weinig mogelijkheden zijn voor elektronisch betalingsverkeer (credit cards) kan de markt vaak onvoldoende ontsloten worden. Het internet kan hier uitkomst bieden.

Online schaap

In Afrika, met nog maar een paar miljoen internetters, zijn er nu al voorbeelden van ontwikkeling door internet. In Ethiopië heeft bijvoorbeeld een succesvolle online-geschenken- en besteldienst opgericht.

Bij EthioGift