DELFT/AMSTERDAM - Nederlandse onderzoekers presenteren vrijdag een programma dat onder meer de uitwisseling van digitale televisiebeelden belooft te optimaliseren. Het moment van de aankondiging is pikant omdat de Eredivisie NV eerder deze week maatregelen aankondigde tegen internetpagina's die de verspreiding van gratis, illegale voetbalbeelden bevorderen.

Aan het begin van de voetbalcompetitie bleek dat op Chinese internetpagina's programma's beschikbaar zijn om Nederlandse voetbalduels illegaal en gratis te bekijken. Het gaat om primitieve uitwisselprogramma's die nog veel mankementen vertonen.

Goedkoper

Het nieuwe, betere uitwisselnetwerk Tribler is vanaf vrijdag voor iedereen beschikbaar. Tribler stelt internetters in de toekomst in staat hun (betaalde) digitale televisiekanalen te delen met medegebruikers. De verspreidingsmethode zonder centrale computer is sneller en goedkoper, aldus projectleider prof. dr. ir. R.L. Lagendijk van de Technische Universiteit Delft.

De technologie is ontwikkeld door medewerkers van vier universiteiten (Delft, Amsterdam, Eindhoven en Twente). Het ministerie van Economische Zaken heeft enkele miljoenen euro's bijgedragen aan het project.

Illegaal

De makers benadrukken dat hun software niet is bedoeld om beschermde televisiebeelden illegaal uit te wisselen. Het programma bevat een speciale code die gebruikers identificeert. Het is volgens Lagendijk dan ook "behoorlijk dom" om via Tribler illegaal materiaal te verspreiden. "We zullen alles doen om misbruik te voorkomen."

Tribler is in de eerste plaats ontwikkeld om zo efficiënt mogelijk data uit te wisselen. Het herkent verder gedragspatronen en kan dienen als een intelligente videorecorder.

Interessant

De initiatiefnemers willen tijdens de presentatie vooral de mogelijkheden van de zogenoemde peer-to-peer technologie uitleggen. "Het is vanuit technisch oogpunt bijzonder interessant en zal de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen."