TOKIO - Sony heeft de introductie van zijn nieuwe spelcomputer PlayStation 3 verschoven naar november. Dit heeft het Japanse elektronicaconcern woensdag bekendgemaakt. Het besluit is om technische redenen genomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Sony zegt meer tijd nodig te hebben om voor voldoende aanbod van de PlayStation te zorgen. Eerder was al bekend geworden dat het concern met de elektronicabranche in de clinch ligt over copyrightbescherming bij de dvd-speler in het apparaat. Fabrikanten van videospelletjes moeten daardoor nog wachten op belangrijke specificaties.

Sony wilde oorspronkelijk de spelcomputer dit voorjaar op de markt brengen. Door het uitstel heeft Microsoft langer vrij spel met zijn Xbox 360, die sinds eind vorig jaar in de winkels ligt. Microsoft heeft echter door een beperkte productiecapaciteit nog steeds moeite om aan de vraag te voldoen.

Kerstperiode

Sony gaat de PlayStation 3 gelijktijdig in Japan, de Verenigde Staten en Europa introduceren. Verwacht was dat het apparaat eerst in Japan te koop zou zijn, waarna de VS voor de belangrijke kerstperiode aan de beurt zouden komen. Analisten hielden er rekening mee dat Europese gamesliefhebbers tot 2007 moesten wachten.

Het gaat voor Sony om een belangrijke lancering. De winst van het concern is voor een belangrijk deel afhankelijk van de PlayStation-verkoop. Sony is marktleider met de eerste twee versies van het apparaat. Van de PlayStation 2, die in 2000 werd geïntroduceerd, zijn al meer dan honderd miljoen stuks verkocht.

Entertainment

De nieuwe machine is veel krachtiger. Daarnaast bouwt Sony er een blu-ray-dvd-speler in. Op blu-ray-schijfjes kan veel meer informatie worden opgeslagen dan op een gewone dvd. Sony verwacht zo de gamesliefhebbers ook meer entertainment te kunnen bieden.

Sony wil in eerste instantie vanaf november maandelijks een miljoen stuks van de PlayStation 3 leveren aan de detailhandel.

Prijs

Over de prijs van het apparaat maakte het concern nog niets bekend. Zakenbank CSFB gaat uit van een prijskaartje van rond de 400 euro.