AMSTERDAM - Buma/stemra maakt misbruik van haar machtspositie. Dat stelde advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van muziekdienst Kazaa dinsdag voor de rechtbank. "Buma/Stemra heeft in Nederland een wettelijk monopolie op het verstrekken van licenties, maar de organisatie is niet gemachtigd om KaZaA een wereldwijde licentie te verstrekken, omdat zij hiervoor eerst toestemming moet hebben van haar zusterorganisaties."

Dat was dinsdag een van de argumenten van Kazaa, het populaire alternatief voor Napster van het bedrijf Fast Track, aldus de Telegraaf

Kazaa spande vorige maand het kort geding aan nadat Buma/Stemra de besprekingen met de ruildienst had stopgezet terwijl er naar eigen zeggen bijna een akkoord was gesloten over het muziekgebruik op internet. De organisatie zou echter alle contact hebben verbroken nadat haar Amerikaanse zusterorganisatie RIAA bekendmaakte juridische stappen tegen Kazaa te ondernemen.

Streaming

Hoewel er momenteel een internationaal akkoord is over het verstrekken van licenties voor online muziek, betreft dit alleen streaming muziek. Over het verstrekken van licenties voor liedjes die daadwerkelijk gedownload kunnen worden, is volgens Buma/Stemra nog geen akkoord. Hier wordt volgens de organisaties wel hard aan gewerkt.

Volgens Buma/Stemra was heel het kort geding eigenlijk overbodig omdat de auteursrechtenorganisatie namelijk wel verder wil praten met het Amsterdamse filesharing-bedrijf, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. De auteursrechtenorganisatue wees daarom het voorstel van rechtbankpresident mr. Orobio de Castro om een bemiddelaar aan te wijzen, af.

Afsluiten

Overigens maakte Buma/Stemra van de gelegenheid gebruik om nogmaals te eisen dat Kazaa per direct zou stoppen met het schenden van auteursrechten. Maar de advocaat van de online ruildienst weigerde dat omdat Kazaa over de gegevens van alle gebruikers beschikt en iedereen die zich niet aan de regels houdt kan afsluiten.

"Maar Kazaa is niet verantwoordelijk voor het doen en laten van individuele gebruikers, dus worden er geen mensen afgesloten", aldus advocaat Alberdingk Thijm."Bovendien overtreden individuele gebruikers de auteurswet niet omdat zij geen werk openbaar maken." Kazaa werkt immers op basis van peer-to-peer, waardoor een individu een bestand slechts deelt met een ander individu. Van openbaarmaking is geen sprake, want er is geen publiek, legde de advocaat uit.

De rechter doet op 29 november uitspraak.

/NETKazaa: Buma/Stemra komt afspraken niet naNapster-alternatieven nu ook aangeklaagd