SAN JOSE - De federale Amerikaanse overheid heeft in een rechtszaak tegen Google flink bakzeil moeten halen onder druk van de rechter. Dat hebben diverse media dinsdag gemeld. De regering wilde de zoekmachine dwingen tot het afgeven van informatie over het zoekgedrag van gebruikers. De data moeten dienen in een onderzoek naar het gevaar van pornografie op het internet voor kinderen.

Advocaten van het ministerie van Justitie pasten dinsdag de reikwijdte van hun verzoek aan naar 50.000 internetadressen en ongeveer 5000 zoektermen. Ervoor wilden ze miljoenen of zelfs miljarden adressen. Justitie stelde zijn eis bij na aanhoudende vragen van de rechter naar de noodzaak van hun verlangen. De rechter liet weten de overheid op basis van het nieuwe verzoek "iets toe te staan".

In de Verenigde Staten wordt het conflict goed gevolgd, omdat het wordt beschouwd als een test voor de privacy van internetgebruikers. Ook beleggers volgen de ontwikkelingen over mogelijke verstrekking van gegevens van gebruikers nauwgezet.

Het aandeel Google ging dinsdag met ruim 4 procent omhoog naar ruim 351 dollar.