HAARLEM - De 44-jarige H.B. uit Zandvoort is dinsdag in Haarlem voor oplichting via internet veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Haar 20-jarige dochter Y.N. werd vrijgesproken omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat ze afwist van haar moeders oplichtingspraktijken.

Tegen de moeder werd anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geeïst. Het Openbaar Ministerie eiste 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor de dochter. De moeder heeft de internetfraude toegegeven, haar dochter zei van niets te weten.

Barbiepoppen

De twee werden in november samen opgepakt tijdens een landelijk onderzoek naar internetfraude. De moeder bood via populaire sites als www.marktplaats.nl en www.eBay.nl allerlei spullen te koop aan, zoals barbiepoppen en borduursets. Ze kreeg wel betaald, maar leverde nooit iets. Volgens Justitie heeft de vrouw op die manier in een half jaar tijd 15.000 euro verdiend.

De moeder vertelde tijdens haar strafzaak dat ze uit geldnood tot de fraude overging. Ruim honderd mensen werden slachtoffer van oplichting, slechts dertig van hen deden aangifte.