AMSTERDAM - De Nederlandstalige torrentsite Dutchnova heeft op verzoek van zijn hostingprovider de stekker eruit getrokken, nadat deze een klacht van Stichting Brein had ontvangen. Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) had zich beklaagd over de auteursrechtelijke beschermde bestanden die op de site stonden.

Dutchnova was met ongeveer 25.000 leden een van Nederlands grootste bittorrentsites. Brein dreigt de torrentsite en zijn leden met gerechterlijke stappen, maar zou deze willen laten vallen als Dutchnova publiekelijk het boetekleed aantrekt door publiekelijk te verklaren inbreuk te hebben gemaakt op auteursrechten van derden. Ook wil Brein namen en adressen van de voornaamste uploaders.

Ook vijf andere bittorrentsites zijn op sommatie van Brein offline gehaald. Inmiddels zijn 39 van de ruim 90 door Brein gelokaliseerde Nederlandse bittorrentsites offline. In totaal hadden deze sites ongeveer 400.000 gebruikers.

Verantwoordelijk

Volgens Brein-directeur Tim Kuik worden op de torrentsites op gecontroleerde wijze de meest populaire films, muziek en games illegaal aangeboden. "We houden de eigenaren van dergelijke sites verantwoordelijk voor de massale inbreuk die via deze sites wordt gepleegd. Zij weten ervan, moedigen het aan en doen er hun voordeel mee", aldus Kuik. "Zij vormen een onmisbare schakel in de illegale verspreiding en zijn daarvoor aansprakelijk."