AMSTERDAM - Met het liedje 'Right here, right now' heeft Idols-winnares Rafaëlla haar eerste gouden plaat behaald. Het liedje werd dinsdagmiddag voor de veertigduizendse keer gedownload van de Idols website, dit levert automatisch goud op. Het is de eerste keer dat in Nederland dat een nummer zo goed verkocht wordt via internet.

Jurgen Post, algemeen directeur van platenmaatschappij Sony BMG, spreekt van de succesvolste Nederlandse downloadcampagne ooit. "Op de afterparty van de Idols-finale hoorden we dat het nummer al 25 duizend keer gedownload was. Je moet dan denken aan ongeveer twee downloads per seconde", zegt hij tegen muziekblad Muziek en Beeld. "Ik kan stellen dat 'Right here, right now' nu al zeer succesvol is. En dan moet de fysieke drager nog komen."

Het is niet de eerste keer dat het liedje met succes is uitgebracht. Agnes Carlsson, de winnares van de Zweedse Idols, kwam op de eerste plaats binnen in de hitlijsten en bleef zes weken op de toppositie staan. Carlsson werd uiteindelijk beloond met een platina plaat. In Nederland wordt platina bereikt als er zeventigduizend exemplaren van een single zijn verkocht.