AMSTERDAM - KPN kan ook op televisiegebied de borst natmaken voor Tele2 . De Zweedse onderneming is dinsdag als eerste telecombedrijf in Nederland begonnen met het aanbieden van een volwaardig tv-pakket via een snelle internetverbinding.

Het aanbod betreft 32 tv-kanalen. Van de grote zenders ontbreken alleen BBC 1 en 2. De Britse omroep verkoopt die zenders niet meer commercieel. KPN kan daardoor ook niet over de voornaamste BBC-kanalen beschikken, als het binnenkort een eigen IPTV-pakket (Internet Protocol TV) op de markt zet.

Tele2 heeft hoge verwachtingen van zijn nieuwe avontuur. Het telecombedrijf kan internettelevisie aanbieden, doordat het vorig jaar zomer Versatel overnam voor 1,34 miljard euro. Versatel beschikt over een glasvezelnetwerk dat ongeveer 65 procent van de Nederlandse huishoudens van snel internet kan voorzien.

Concrete doelstellingen wil het bedrijf niet geven, maar volgens operationeel directeur Günther Vogelpoel zullen de Tele2-investeerders niet tevreden zijn met enkele tienduizenden klanten voor internettelevisie.

Versatel

Versatel begon vorig jaar zomer met het uitzenden van live eredivisievoetbal via internet. Dat bleek tot dusver een sof. Slechts 60.000 huishoudens hadden zich eind vorig jaar voor het product aangemeld, veel minder dan de 100.000 waarop Versatel had gerekend. Om niet te veel met dit verleden opgezadeld te worden heeft Tele2 de naam Versatel al in februari overboord gegooid bij de consumententak.

Voetbal

Het voetbal zit ook in het nieuwe pakket. Tele2 wil echter veel meer nadruk gaan leggen op het volledige tv-pakket. Daarnaast is het mogelijk om op elk gewenst moment driehonderd series en films te bekijken. Tele2 wil ook het populaire www.uitzendinggemist.nl op tv gaan aanbieden. De techniek is daar nu nog niet helemaal klaar voor. Mogelijkheden voor gepersonaliseerde televisie, zoals KPN bijvoorbeeld wil met de verspreiding van filmpjes die zijn gemaakt door consumenten zelf, zijn voorlopig ook afwezig.

De kosten voor het totale pakket, inclusief een aansluiting voor vaste telefonie, bedragen bijna 45 euro per maand. Het voetbal is tot 2007. Daarna vraagt Tele2 voor de livebeelden 10 euro per maand extra. Ook denkt het bedrijf aan pay-per-view, betaling per wedstrijd.