JAKARTA - Een speciale dating-website van Nederlandse makelij is in korte tijd erg populair geworden in Indonesië. De internetsite, ontworpen door de Amsterdamse ondernemer Remko Weingarten, is een van de eerste chatsites voor Indonesiërs in de wereld. Wegens het succes van de site, bertemu.us, is Weingarten bezig met een speciale versie uitsluitend voor de moslimgemeenschap.

De website met de naam walisongo.net maakt het mogelijk voor Indonesische moslims te chatten of een weblog te maken en moslims kunnen binnen een forum over gevoelige kwesties praten. Zo woedde er al een heftig debat over het mannenblad Playboy, dat kortgeleden zijn intrede deed op de Indonesische markt.

Gedragsnormen

"We schuwen de politieke actualiteit niet, maar walisongo is vooral een chatsite", zei Weingarten, die zelf met een Javaanse moslima is getrouwd. "De meeste moslims voelen zich niet prettig bij de gevestigde chatsites. Daarom bieden wij hun een plaats aan die voldoet aan gedragsnormen en waarden van de Islam."

De website moet de komende tijd tienduizend bezoekers aantrekken. Dat is veel, gezien het feit dat slechts 50.000 Indonesische huishoudens een ADSL-internetverbinding hebben. Het eilandenrijk telt meer dan 220 miljoen inwoners.