AMSTERDAM - Na het succes van Google Earth wil de zoekgigant nu ook andere werelden verkennen. Om die reden komt de zoekmachine met een variant op Google Earth, Google Mars. Internetters kunnen met de Mars-applicatie de planeet van dichtbij bekijken.

Twee onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben samen met het team van Google Earth naar hun zeggen enkele van de meest gedetailleerde en vakkundige landkaarten samengesteld die ooit van Mars zijn gemaakt.

Google Mars brengt de rode planeet op drie verschillende manieren in beeld: met een gewoon satellietbeeld, een hoogtekaart, en een mozaïek van infraroodbeelden met details die normaal verborgen blijven.

Momenteel zijn de kaarten van Mars nog niet toegankelijk via Google Earth. Woordvoerders van de zoekgigant zeggen dat daaraan gewerkt wordt.

Geruchten

Wat Google precies met Google Mars wil, is nog niet helemaal duidelijk. Er gaan geruchten dat Google online kaarten wil maken van alle planeten uit het zonnestelsel. Google Moon en Google Mars zouden volgens de geruchten nog maar het begin zijn.

In juli 2005 startte Google met Google Moon, een uitbreiding op Google Earth en Google Maps. De foto's op Moon.google.com zijn gebaseerd op officiële NASA-plattegronden. Net als Google Moon bevat Google Mars alle data van Marsexpedities.