AMSTERDAM - De Deense rechtbank heeft deze week een revolutionaire uitspraak gedaan met betrekking tot het deeplinken naar woningsites. De rechter oordeelde dat de Deense woningdatabank Ofir.dk huizenadvertenties mag tonen die oorspronkelijk op andere makelaarssites staan.

Het vonnis heeft niet alleen betrekking op woningsites. De rechtbank meldde dat deeplinken in het algemeen is toegestaan. Dat betekent dat er volgens de Deense rechter geen bezwaren bestaan tegen het deeplinken naar krantenartikelen op nieuwswebsites.

De zaak kan ook relevant zijn voor Nederland, aangezien Ofir.dk net als de Nederlandse website Zoekallehuizen.nl gebruik maakt van deeplinks. Vorige maand daagde de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) de Zoekallehuizen.nl voor de rechter. De site zou volgens de NVM gebruik maken van gegevens op internetpagina's van makelaars, terwijl die daar bezwaar tegen hebben gemaakt. De NVM eist via de rechter een verbod op deeplinken naar makelaarssites die dat niet willen.

Kranten.com

In 2000 besloot de rechtbank in Rotterdam dat website kranten.com overzichten van krantenkoppen mag geven zonder dat kranten daar toestemming voor geven. Kranten.com brengt informatie zonder de voorpagina van de internetsite van de krant, waar de bezoeker normaliter binnenkomt, te laten zien. Uitgeverij PCM had bezwaar tegen het zogenoemde deeplinken, omdat de advertenties op de voorpagina door lezers niet gezien werden.