NEW YORK - In de Verenigde Staten groeit het protest tegen het voornemen van twee grote internetaanbieders om e-mail te gaan belasten. Bedrijven die betalen krijgen zo de zekerheid dat hun mail snel op de plek van bestemming komt.

Een coalitie van vijftig politieke groeperingen, bedrijven en organisaties begon anderhalve week geleden een actie tegen de plannen. Tot en met dinsdag hadden zich 450 organisaties bij het protest aangesloten. Zo'n 30.000 gebruikers tekenden een online petitie.

Spam

De internetbedrijven America Online (AOL) en Yahoo kondigden hun idee voor de digitale postzegel begin februari aan. Per e-mail willen ze 0,25 tot 1 dollarcent gaan vragen. Ze hopen zo een duidelijker onderscheid te kunnen maken tussen goedbedoelde e-mails en andere berichten, zoals spam en mails die virussen bevatten of hengelen naar privégegevens.

De tegenstanders vrezen voor een tweedeling op internet tussen gebruikers die een voorkeursbehandeling krijgen en tweederangs gebruikers. Het internet is volgens hen een democratische kracht die gelijk moet zijn voor iedereen.