NOORDWIJK - De lokale fractie van de VVD in Noordwijk zit achter een stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezing van dinsdag. Inwoners van de kustplaats zijn via een advertentie in een huis-aan-huisblad gewezen op de website stemslim.nl. Daar krijgen zij na het invullen van twintig stellingen een stemadvies. Vrijwel altijd komt de kiezer bij de VVD uit.

Volgens de website waarop de stemwijzer is te raadplegen, wil de Stichting Beter Stemgeluid de zwevende kiezers in de gemeente een steuntje in de rug geven. Na het invullen van de stellingen over lokale kwesties wordt vrijwel altijd geadviseerd VVD te stemmen. "U bent liberaler dan u denkt", is de boodschap bij de uitkomst.

Kiezersbedrog

Volgens voorzitter Stephan Stokkermans van de VVD in Noordwijk is geen sprake van kiezersbedrog. "Dit is een ludieke actie van VVD-sympathisanten. Ik was ervan op de hoogte, maar heb ervoor gekozen ze niet tegen te houden." Hij vindt dat de kiezers worden onderschat door mensen die spreken van bedrog. "De kiezer prikt er wel doorheen."

De gemeente Noordwijk vindt dat de internetpagina 'lijkt op een gemeentelijke site' en noemt de stemwijzer misleidend. VVD-burgemeester van Noordwijk, Harry Groen, is dit weekeinde door gemeenteraadslid Leon van Ast van Verenigd Noordwijk aangesproken op de stemwijzer van VVD-sympathisanten. Maandagmiddag was de website nog actief. Vooralsnog neemt de gemeente geen stappen tegen de VVD, omdat de verkiezingen daarvoor te snel komen.

Kiezersbedrog

De gemeenteraad in Noordwijk bestaat uit achttien raadsleden. De VVD heeft twee zetels en zat de laatste vier jaar in de oppositie.