AMSTERDAM - Een hacker is erin geslaagd binnen een half uur een Mac OS X computer over te nemen. Het lukte de hacker root-control te verkrijgen via een onbekende beveiligingsfout. Dat meldt ZDNet Australië op haar site. De hacker won hiermee de 'Rm-my-Mac-competitie, die was uitgeschreven door een Zweedse Mac-gebruiker.

De Zweed stelde zijn Mac Mini beschikbaar als server en nodigde hackers uit om de volledige controle over de computer te verkrijgen. Al binnen enkele uren was de competitie voorbij.

Lek

De hacker die de competitie won zei dat hij in minder dan een half uur root-control over de Mac had verkregen. Ook zou hij een een lek hebben ontdekt wat nog niet eerder openbaar gemaakt was. De winnaar geeft toe dat de Mac Mini niet optimaal geconfigureerd was, maar voegt eraan toe dat een betere configuratie de hack niet had kunnen voorkomen.

Of Apple het lek inmiddels heeft gedicht is niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat Mac OS X in verband wordt gebracht met veiligheidsproblemen. Zo werden in februari lekken ontdekt in de browser Safari en Apple Mail. Ook werd in februari een trojan voor de Mac ontdekt door anti-virusbedrijf Sophos.