AMSTERDAM - Webloggers zijn er in geslaagd het woord 'vreemdelingenhaat' te koppelen aan de webpagina van minister Verdonk van Vreemdenlingenzaken in Google. Wie 'vreemdelingenhaat' bij de zoekmachine intypt, krijgt als eerste resultaat Verdonks pagina op de site regering.nl. Webloggers als Merel Roze, Hiram.nl en Vandenb.com riepen op tot het plaatsen van de bom.

Een Google-bom is een poging om het zoekresultaat van Google te beïnvloeden en zo een bepaalde pagina hoog op de resultatenlijst van deze zoekmachine te laten verschijnen. Het programma indexeert pagina's door ze af te 'grazen'. Daarbij wordt onder andere gekeken naar links naar andere sites.

Eerder koppelden Nederlandse webloggers de woorden 'raar kapsel' aan minister-president Balkenende. Ook George Bush werd ooit het 'slachtoffer' van een Google-bom. Wie de woorden 'miserable' en 'failure' intypte kreeg als eerste zoekresultaat de website van Bush.

De webloggers riepen op tot het maken van een Google-bom naar aanleiding van het uitzetten van VWO-scholiere Taïda Pasic naar haar geboorteland. Verdonk nam die beslissing omdat het meisje volgens haar oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van de procedures rond de aanvraag van een verblijfsvergunning.