ARNHEM - In steden waar de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) aan de gemeenteraadsverkiezingen deelneemt, geeft de digitale stemwijzer één op de vijf keer de NVU als stemadvies. Dat bevestigde het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) vrijdag. Het IPP is de samensteller van de stemwijzers op internet.

De NVU neemt in Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Oss en Venray deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In de aanloop naar de verkiezingen bezoeken veel mensen de online-stemwijzer. In Arnhem en Nijmegen komt circa 18 procent van de bezoekers uit bij de NVU als meest geschikte partij, in Apeldoorn is dat percentage zelfs 27.

Gedachtegoed

In de digitale stemwijzer komen lokale kwesties aan bod en de standpunten van de partijen bepalen de mogelijke antwoorden. In Nijmegen hebben 15.000 mensen de stemwijzer ingevuld. Daarvan is een derde tegen de komst van meer moskeeën. De NVU is de enige partij die dat in haar programma heeft staan, zegt een woordvoerder van het IPP. Het betekent echter niet automatisch dat mensen het eens zijn met het volledige gedachtegoed van de NVU.

De ervaring is volgens het IPP dat veel mensen het stemadvies van de stemwijzer niet klakkeloos overnemen. Kiezers gaan zich eerder verdiepen in de programmapunten van andere partijen. Of ze stemmen dinsdag op de partij die na de NVU als meest geschikt naar voren kwam.

Statistieken

Het IPP wijst er op dat niet duidelijk is wie precies de stemwijzers invullen. Het kan zelfs zo zijn dat aanhangers van een partij vaak de stemwijzer invullen om zo de statistieken te beïnvloeden.