ARNHEM - De makers van Zoekallehuizen.nl hebben meerdere keren de beveiliging doorbroken op sites van NVM-makelaars die geen bezoekers van de zoekmachine duldden. Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van een kort geding van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tegen de nieuwe site.

Een advocaat van de ontwikkelaar noemde het omzeilen van de beveiliging gerechtvaardigd, omdat het een gerichte, gecoördineerd middel van NVM was om het monopolie op informatie uit de woningmarkt en het eigen "goudmijntje" (Funda.nl) te beschermen.

"Misbruik van de machtspositie", oordeelde ze. Desondanks zegde de maker toe niet langer ongewenst directe links aan te bieden naar advertenties elders.

Databanken

"Je hoeft niet geleerd te zijn om te snappen dat het doorbreken van blokkeringsmaatregelen niet mag", hield advocaat J. van Manen de rechtbank in Arnhem voor. De NVM spande het kort geding naar eigen zeggen aan omdat Zoekallehuizen.nl de databanken van makelaars zonder toestemming "leegzuigt" en de essentiële informatie plus een link op de eigen site plaatst. De vereniging wil dat de rechter beoordeelt of dat mag. Bescherming van Funda.nl is volgens de NVM niet het doel.

Zoekallehuizen.nl schendt auteursrechten van de makelaars, schaadt hun investeringen en gaat slordig met de informatie om waardoor bijvoorbeeld plaatsnamen en vraagprijzen niet meer kloppen, aldus Van Manen.

Initiatieven

De verdediging stelde dat "slechts" 98 van de ruim 4000 NVM-leden hebben geklaagd over vermelding van hun informatie op Zoekallehuizen.nl. De partijen twistten over het aantal makelaars dat technische maatregelen trof. Initiatiefnemer (én NVM-makelaar) G. den Hollander spreekt van 150. De NVM zegt dat 600 leden gebruik maken van de geboden beveiligingsmogelijkheden en sluit niet uit dat makelaars zelf initiatieven hebben ontplooid.

Raadsman D. Visser van de huizensite meent dat de rechten van de makelaars niet worden geschonden. Zoekallehuizen.nl voorziet volgens hem in een behoefte en is compleet "En meer belangstelling zorgt voor een hogere prijs."

Transparant

"Een kans voor de huizenkoper", noemde Den Hollander zijn initiatief in een slotverklaring. "Op internet is de consument winnaar. Internet maakt de wereld transparant. Funda wil en kan niet inspelen op behoeften."