AMSTERDAM - De stichting Brein wil vijftigduizend euro boete innen van een man die zogenoemde bittorentsites beheerde. Dat zijn sites waarop het mogelijk is films, muziek en computerspellen uit te wisselen, zonder daarover rechten te betalen. Het gaat om de eigenaar van de site Blacktorrent, meldt de stichting die de auteursrechten in de entertainmentindustrie beschermt.

De 33-jarige man werd in 2002 veroordeeld tot 240 uur taakstraf wegens cd- en dvd-piraterij. Volgens Brein ondertekende hij destijds een zogenoemde onthoudingsverklaring van de stichting. Daarin werd gesteld dat hij vijfhonderd euro per illegale kopie moest betalen als hij opnieuw in de fout zou gaan.

Blacktorrent had een aanbod van meer dan driehonderd bestanden en 4500 gebruikers. Zij moesten regelmatig contributie betalen. Een andere bittorrentsite van de man, Zerocool, werd vorig jaar door Brein van het internet gehaald. Daarna zette hij zijn activiteiten voort via een ander internetbedrijf en met de andere naam Blacktorrent.

Begin februari liet Brein al beslag leggen op servers van een dergelijke website, Dikkedonder. Sinds oktober heeft de organisatie dertig sites afgesloten die het delen van bijvoorbeeld filmbestanden mogelijk maken.