LONDEN - TomTom brengt volgende maand nieuwe modellen van zijn autonavigatiesystemen op de markt. Het meest uitgebreide apparaat, de GO 910, is uitgerust met een MP3-speler, waarop gebruikers ook luisterboeken en podcasts kunnen afspelen. Ook worden er wegenkaarten van de Verenigde Staten en Canada meegeleverd.

TomTom presenteerde de nieuwe modellen woensdag in Londen. De Amsterdamse onderneming, die vorig jaar een succesvolle beursgang beleefde, wil de prijzen van de nieuwe apparaten binnenkort bekendmaken.

Bij de jaarcijfers die het bedrijf onlangs presenteerde, bleek dat de navigatiesystemen dit jaar verder in prijs zullen dalen.

TomTom verwacht zijn systemen dit jaar voor een gemiddelde prijs van ongeveer 300 euro per stuk aan de detailhandel te leveren. Eind 2004 was dat nog bijna 500 euro. Sindsdien is de concurrentie op de navigatiemarkt sterk toegenomen.

TomTom heeft drie nieuwe modellen ontwikkeld die vanaf 1 april verkrijgbaar zijn. Het gaat om de GO 510, de 710 en de 910. De apparaten zijn qua ontwerp slanker dan hun voorgangers, maar hebben wel een groter beeldscherm van 4 inch. Volgens de onderneming zijn enkele functionaliteiten verbeterd, zoals het gps-systeem (voor plaatsbepaling) en kan elk model informatie ontvangen over flitspalen.