AMSTERDAM - CNV Dienstenbond richt in april een internetvakbond op. Zij zijn de derde vakbond die een bond opricht via internet. Met CNV Digileden richt de bond zich op uitzendkrachten en flexwerkers.

De vakbond hoopt met het initiatief tegen gereduceerd tarief meer aansluiting bij jonge werknemers te vinden. De dienst is ook bedoeld om vragen over arbeidsvoorwaarden te beantwoorden.

CNV zegt dat de digileden volwaardige leden zijn en dat de enige beperking in het lidmaatschap rechtshulp is. Bij arbeidsconflicten kunnen deze leden gebruik maken van advocaten tegen gereduceerd tarief. Juridische kosten van 'gewone' leden worden geheel vergoed. Dat zegt een woordvoerder van de bond in de Volkskrant.

Maandag maakte vakbond de Unie bekend met een internetvakbond te beginnen. Een half jaar geleden startte de eerste internetvakbond Alternatief Voor Vakbond (AVV). Beide digitale bonden vragen tien euro per jaar voor het lidmaatschap.

Draagkracht

CNV heeft een ledenbijdrage bedacht op basis van draagkracht. Zo betalen uitzendkrachten onder de 20 jaar 1 euro per maand en fulltime-uitzendkrachten boven de 20 betalen 7,50 euro per maand.