AMSTERDAM - De politie heeft in Amsterdam en Zaandam twaalf Nigerianen aangehouden die verdacht worden van oplichting. Een woordvoerder zei woensdagochtend dat bij de arrestaties dinsdag de Amerikaanse US Postal Service was betrokken. Veel slachtoffers van de oplichting komen uit de Verenigde Staten.

De zogeheten 419-fraude, genoemd naar het artikel over oplichting in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht, begint met een e-mail waarin de oplichters een grote geldsom beloven aan de ontvanger van de mail. Die moet dan wel een bedrag betalen om bijvoorbeeld administratieve kosten te dekken. Er zijn gevallen bekend waarbij slachtoffers voor honderdduizenden euro's het schip zijn ingegaan.

Uitlevering

De Verenigde Staten hebben verzocht om de uitlevering van vier verdachten. De anderen worden in Nederland berecht, aldus de politie, die meer aanhoudingen niet uitsluit.

De politie begon het onderzoek in september vorig jaar. Het schadebedrag dat tot nu toe is vastgesteld, is 2 miljoen dollar, maar de politie vermoedt dat dat bedrag aanzienlijk hoger kan uitvallen.

De invallen van dinsdag vonden plaats in een woning in Zaandam en zeven huizen in Amsterdam. De politie nam onder meer ongeveer 25.000 euro, computerapparatuur en valse reisdocumenten in beslag.

Spam-mailtjes

Uit onderzoek bleek dat de oplichters vanaf verschillende computers soms meer dan 100.000 spam-mailtjes stuurden. In de berichten deden ze zich voor als een hooggeplaatst persoon of familielid, waardoor de slachtoffers gemakkelijker zouden toehappen. Ze stellen in hun mail grote sommen geld in het vooruitzicht, soms wel 20 miljoen dollar. Ondanks herhaalde publicaties en waarschuwingen tuinden mensen nog steeds in deze voorstellen.

/LINK
419eater