AMSTERDAM - Automobilisten kunnen binnenkort ook in Amsterdam gebruikmaken van het zogeheten belparkeren. Verschil met andere steden waar deze manier van betalen al langer plaatsvindt, is dat gebruikers in de hoofdstad kunnen kiezen uit drie providers.

Daardoor hebben consumenten keuze uit verschillende abonnementen, wat de concurrentie ten goede moet komen. Dat maakte Stadstoezicht dinsdag bekend. Het belparkeren wordt vermoedelijk in de zomer in alle veertien stadsdelen tegelijkertijd ingevoerd.

Automobilisten kunnen zich als ze een parkeerplaats hebben gevonden via hun mobiele telefoon aanmelden bij hun provider. Door het intoetsen van het nummer dat op de parkeerautomaat staat, wordt het juiste tariefsgebied direct geregistreerd. Als de gebruiker weer wegrijdt, belt hij opnieuw met het call center om de transactie af te melden.

Aan het eind van de maand krijgt de automobilist dan een overzicht met alle kosten. Een woordvoerder van Stadstoezicht wilde nog niet zeggen welke providers mee zullen doen met het belparkeren.