AMSTERDAM - De zoveelste rel rondom het computerspel Grand Theft Auto: San Andreas lijkt uitgebroken. Ook de aandeelhouders hebben besloten een rechtzaak aan te spannen vanwege de verborgen seksscènes in het spel. De aandeelhouders stellen inkomsten te zijn misgelopen als gevolg van alle ophef die rond het spel is ontstaan.

In Amerika leidde de game tot veel commotie, nadat een Nederlandse gamefanaat verborgen seksscènes had geopenbaard. Door een aanpassing in de software kan de speler de hoofdpersoon de liefde laten bedrijven met een naakte vrouw.

In het begin ontkende gamesfabrikant Rockstar de scènes zelf in de game te hebben gestopt en gaf de Nederlander de schuld. Later bleek de content al aanwezig te zijn in het spel.

Protestacties

Veel Amerikaanse winkelketens waren bang voor protestacties van conservatieve groeperingen en haalden GTA: San Andreas massaal uit de rekken. Dit is precies de reden waarom de aandeelhouders naar de rechter stappen. Zij vinden dat ze inkomsten zijn misgelopen als gevolg van de controverse rondom de seksscènes in het spel.

Moord

De uitgever van de Grand Theft Auto-serie, Take Two, moet ook voor de rechter verschijnen omdat iemand hen er van beschuldigt dat ze hebben meegeholpen aan een moord. Het is de tweede keer dat Take Two om die reden voor de rechter moet komen.

De rechtzaak is aangespannen door familie van een politieman die drie jaar terug werd doodgeschoten door Devin Thompson. Thompson werd gearresteerd omdat hij verdacht werd van het stelen van een auto. Hij zou het pistool van een politieagent hebben gepakt en twee agenten en een hulpverlener hebben doodgeschoten.

Volgens de beschuldiging zou Devin Thompson geïnspireerd zijn door het spel. De familie vindt dat het spel spelers 'traint' in het plegen van een moord.