DEN HAAG - Het ministerie van Justitie heeft in de afgelopen weken talloze goksites aangeschreven en erop aangedrongen onmiddellijk te stoppen. Een woordvoerder kon donderdag niet zeggen om hoeveel aanbieders het gaat.

Uit eerdere onderzoeken naar de omvang van het illegale aanbod en uit informatie van ingewijden is af te leiden dat het waarschijnlijk gaat om enkele honderden internetpagina's.

Verboden

"Het aanbieden van kansspelen via internet zonder vergunning, dan wel het bevorderen ervan, is verboden. Ik dring er bij u op aan om uw handelen onmiddellijk te staken en gestaakt te houden", schrijft het projectbureau kansspelen in de brief.

Ultimatum

Het ministerie stelt de ontvangers een ultimatum en dreigt met strafrechtelijk optreden als het illegale aanbod niet verdwijnt.

Naar aanleiding van een onderzoek van het Korps landelijke politiediensten kondigde minister Donner (Justitie) in september een hardere aanpak aan. De politie vond ruim 450 illegale gokspellen die zich op de Nederlandse markt richten.

Kansspelen

Behalve de gokspellen werden ook ruim tweehonderd portals aangetroffen die kansspelen aanprijzen of ernaar verwijzen. Uit de brief blijkt dat ook deze, "indirect betrokkenen" zijn aangeschreven.

Op dit moment heeft niemand in Nederland een vergunning om kansspelen via internet aan te bieden. Donner heeft Holland Casino exclusief toestemming gegeven voor een proef met gokken op internet. De minister stelt strikte voorwaarden aan het experiment, om gokverslaving en criminaliteit te voorkomen.