AMSTERDAM - Het anti-virusbedrijf Sophos claimt het eerste computervirus voor Mac OS X te hebben ontdekt. Het virus, een trojan genaamd OSX/Leap-A, verspreidt zich via de vriendenlijst van het chatprogramma iChat als een document genaamd latestpics.tgz. Wanneer men het document opent vermomt het zichzelf als een jpeg-file, zodat mensen denken dat het onschuldig is.

Verschillende forums melden dat gebruikers eerst verscheidene handelingen moeten verrichten voordat er iets kan gebeuren.

Volgens woordvoerder Graham Cluley van Sophos zou de stijgende populariteit van Mac-computers een reden kunnen zijn voor de aanval. "Veel Mac-gebruikers leven in de waan dat hun computers niet besmet kunnen raken met virussen. Leap-A laat dan ook zien dat er ook bedreigingen zijn voor Apple-computers".

Voorzichtig

Volgens de woordvoerder moeten Mac-gebruikers net zo voorzichtig met dubieuze bestanden omgaan als de mensen die met Windows werken. Hij raadt Mac-gebruikers aan om een recente versie van anti-virus software te installeren. Hij voegt daar aan toe dat er minder anti-virus producten voor de Mac dan voor Windows zijn.

Voor eerdere versies van het Mac-besturingssyteem waren er wel virussen. Maar tot nu toe waren vooral Windows-computers de dupe van virusschrijvers. Dit virus zou dan ook een poging kunnen zijn om te bewijzen dat ook Apple-computers besmet kunnen raken.

Update

Apple heeft donderdag Mac OS X 10.4.5 uitgebracht. Deze update moet onder andere de problemen met video op de eerste Intel-gebaseerde Macs verhelpen. Consumenten hadden geklaagd over het feit dat er lijntjes in videobeelden verschenen wanneer ze gebruik maakten van het programma Front Row.