TOKIO - Nintendo gaat zijn draagbare spelcomputer Nintendo DS uitrusten met mogelijkheden om te internetten en televisie te kijken. Voor de nieuwe diensten zijn speciale kaarten nodig die in de DS moeten worden gestoken, zo liet de onderneming woensdag weten.

De internetkaart, die in juni op de markt komt, is ontwikkeld in samenwerking met Opera. Dit Noorse bedrijf, bekend van internetbrowsers voor gewone computers, maakt gebruik van de twee schermen waarmee de DS is uitgerust. Op het ene scherm kan met een pennetje het internetadres worden ingevoerd, op het andere scherm verschijnt de pagina. Vooralsnog kunnen alleen Japanse gamers er gebruik van maken.

Contracten

Een woordvoerster van Nintendo Benelux zei dat voor de Europese markt nog wordt gekeken naar de mogelijkheden. Veel hangt af van de contracten met internetproviders, verklaarde ze. In Nederland heeft Nintendo T-Mobile gestrikt om via WiFi-hotspots mobiel tegen andere spelers te kunnen gamen. Het Duitse mobiele telecombedrijf ontvangt daarvoor een vergoeding.

Een snelle introductie van televisie via de DS acht de Nintendo-woordvoerster niet waarschijnlijk. Japan loopt met mobiele televisie voor op Europa. De eerste kanalen zijn vanaf april al in de lucht.

Nintendo, bekend van computerspelletjes met karakters als Mario, Donkey Kong en Pokémon, heeft van de Nintendo DS meer dan dertien miljoen stuks verkocht sinds de introductie in november 2004. De nieuwe diensten passen in de strategie van het Japanse bedrijf om een breed publiek aan te spreken met het apparaat.