AMSTERDAM - Jongeren die verslaafd zijn aan internet, voelen zich vaker neerslachtig dan leeftijdgenoten. Ook zou excessief surfen ten koste gaan van de prestaties op school. Verslaafde jongeren zitten gemiddeld 26 uur per week achter de computer.

Dat blijkt uit onderzoek van het IVO, een instituut dat verbanden tussen verslaving en leefwijzen onderzoekt. Voor het onderzoek ondervroeg het IVO 512 jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar over hun internetgebruik.

Van 'dwangmatig internetgedrag' is sprake als internetten ten koste gaat van schoolresultaten of sociale contacten. Dwangmatig gedrag lijkt op het gedrag van een drugs- of alcoholverslaafde. Kinderen die dit gedrag vertonen zijn voortdurend bezig met het internet, zegt onderzoekster Regina van den Eijnden. "Deze kinderen verliezen de aandacht voor al het andere in hun omgeving".

Communiceren

Ouders spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van verslaving, zo concludeert men. Volgens van den Eijnden moeten ouders duidelijke regels stellen en met hun kind over het surfgedrag praten. Daarbij is een 'constructieve en ondersteunende' manier van communiceren van belang. "Het gaat er vooral om dat de jongeren zich begrepen en gesteund voelen", aldus het IVO.

Averechts

Duidelijke regels stellen aan het internetgebruik kan ook helpen tegen een verslaving, maar de regels moeten vooral niet te streng zijn. "Als kinderen tussen 13 en 15 jaar nog maar heel weinig achter de computer mogen, blijkt dat een averechts effect te hebben en wordt het dwangmatig internetgebruik juist in de hand gewerkt."