BARCELONA - Via je mobiel te horen krijgen dat je hart niet goed tikt. Het lijkt een omweg, maar die U-bocht wil het Nederlandse bedrijf SF Alert aanleggen als een nieuw zogeheten location based services (lbs) voor met name hartpatiënten.

Het systeem moet in mei voor particulieren te koop zijn, laat marketingdirecteur Martijn van Bree tijdens de 3GSM World Congres voor mobiele telefonie in Barcelona weten.

i-Kids

SF Alert introduceerde vorig jaar het alarmsysteem i-Kids, een speciaal voor kinderen ontworpen telefoon op basis van gsm- en gps-technologie, zodat ouders altijd weten waar hun kind is. Een alarmsysteem voor hartpatiënten is de volgende dienst die het bedrijf wil aanbieden. SF Alert heeft plannen om in drie jaar tijd vijf van dergelijke alarmdiensten op de markt te brengen.

Bluetooth

Degene voor hartpatiënten werkt via draadloze communicatie ofwel bluetooth. Een sticker op de huid bij het hart maakt het mogelijk dat er in geval van nood een signaal naar een centrale wordt gebracht waarna automatisch contact wordt opgenomen met de betrokkene. "Hetzelfde willen we gaan doen met suikerpatiënten", zegt Van Bree. "Technologisch gezien is het de minst moeilijke stap. We liften eigenlijk mee op de mogelijkheden die bluetooth al biedt."

Zorgverzekeraar

Het gaat er nu om dat zorgverzekeraars er in mee willen gaan. Onlangs werd bekend dat Zorgverzekeraar Menzis een van de maatschappijen is die dergelijke diensten voor haar klanten serieus onderzoekt.

Zuid-Korea

SF Alert wil zich verder ontwikkelen in het aanbieden van dergelijke lbs-diensten en kijkt dan vooral naar de mogelijkheden die Zuid-Korea al biedt. "Daar worden meer dan 120 van dergelijke diensten aangeboden. Je kunt je zelfs op straat laten waarschuwen dat er een vriend van je in de buurt loopt, zodat je kunt afspreken. Nederland biedt wat dat betreft nog veel te weinig lbs-diensten, terwijl de mogelijkheden er al lang zijn."