AMSTERDAM - Inwoners van Terschelling struinen op internet om hun schoenencollectie compleet te krijgen. Op www.fodzoeker.nl kan men op zoek naar linker en rechter schoenen in diverse maten en soorten. In zwaar weer sloegen donderdagavond 58 containers van het vrachtschip P&O Mondriaan en spoelden duizenden schoenen aan, waarop inwoners massaal aan het jutten sloegen.

De overboord geslagen containers bevatten voornamelijk textiel, koffers en speelgoed. De containers die vrijdag op het Waddeneiland aanspoelden, waren gevuld met sportschoenen, hamburgers en corned beef. Doordat een van de containers op zee opensprong, was het strand van Terschelling vrijdag bezaaid met duizenden sportschoenen die dankbaar werden opgehaald door strandjutters.

Rijkswaterstaat heeft tot maandagochtend 25 "objecten" gelokaliseerd. "Elf hiervan zijn inmiddels geïdentificeerd als containers afkomstig van het schip", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Berging

De berging van de donderdag voor de kust van Terschelling overboord geslagen containers laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Volgens een woordvoerder van het IJmuidense bergingsbedrijf Wijsmuller is de verwachting dat het weer een berging op zee de komende dagen onmogelijk maakt.