HILVERSUM - In Nederland is het afgelopen jaar 90 miljoen euro minder besteed aan dvd's, cd's en computerspelletjes dan in 2004. De belangrijkste reden voor het inzakken van de amusementsmarkt is dat niet alleen de vraag naar muziek-cd's maar ook de verkoop van dvd's terugloopt, aldus brancheorganisatie NVPI.

Het aantal verkochte cd-albums daalde met 13 procent tot 266,8 miljoen stuks. "Dit is een absoluut diepterecord, dat niet wordt gecompenseerd door dvd's. Want dat product heeft eveneens te lijden onder de oneerlijke concurrentie die wordt gevormd door het illegale aanbod op internet", aldus NVPI. Het aantal verkochte dvd's liep terug van 338 miljoen tot 325 miljoen.

Het downloaden van films leidt volgens Ton Capello, voorzitter NVPI-video, tot minder bioscoopbezoek en heeft verregaande gevolgen voor het huren dan wel kopen van films op dvd. De NVPI hoopt op betere mogelijkheden voor het bestrijden van het illegale aanbod.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Filmverhuurders zijn vorig jaar 150 miljoen films van internet gehaald. Inmiddels bieden enkele bedrijven, zoals RTL, Directmovie en KPN Moviestream tegen betaling toegang tot films op internet.