DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag vier computerkrakers veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor hun aandeel in de gerichte computeraanval op de internetpagina's overheid.nl en regering.nl in oktober 2004.

Twee van de vier verdachten hebben in hoger beroep dezelfde straf opgelegd gekregen als door de rechtbank in eerst aanleg opgelegd.

Het hof veroordeelde alleen de destijds enige meerderjarige, coördinerende hoofdverdachte E. de V. uit Breda tot dezelfde straf als de rechtbank: 38 dagen celstraf onvoorwaardelijk, zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De straf is ook gelijk aan de eis van de advocaat-generaal.

Medeverdachte M.H. (toen 17 jaar) uit Breda werd conform de eis veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur, 29 dagen jeugddetentie onvoorwaardelijk plus zes maanden voorwaardelijk. De inmiddels 16-jarige N.A. uit Breda kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd (er was 120 uur geëist) en 29 dagen jeugddetentie plus een voorwaardelijke straf van drie maanden. Voor de jongste verdachte, de 16-jarige Rotterdammer O. viel de voorwaardelijke jeugddetentie (twee maanden) lager uit. Hij moet tachtig uur werken.

Voorarrest

Alle opgelegde onvoorwaardelijke vrijheidsstraffen hebben de verdachten al uitgezeten in voorarrest. De vier vermeende leden van krakersgroep 0x1fe openden op 4 oktober 2004 de aanval op overheid.nl. Naar eigen zeggen werden daarvoor 180.000 slecht beveiligde computers misbruikt die de internetpagina's bleven opvragen.

De sites waren daarom vier dagen lang niet bereikbaar. Zeker 50.000 andere internetpagina's werden indirect getroffen en werden traag. Als gevolg van drie andere aanvallen kon een reisbureau geen boekingen meer verwerken en kon dagblad De Telegraaf een editie niet uitbrengen in Turkije.

Protest

De groep eiste de aanval vrijwel meteen op en noemde het een protest tegen het kabinetsbeleid. Het hof noemde dat geen rechtvaardiging.

De zogenoemde ddos-aanval (distributed denial of service) was vorig jaar de allereerste die justitie ooit voor de rechter bracht.

Hinder

Formeel hebben de jongens het computerverkeer verstoord met hinder voor dienstverlening en toegang tot informatie, een vergrijp dat volgens de uitspraak voldoende staat omschreven in de huidige strafwet.

Volgens het hof heeft het handelen grote financiële schade veroorzaakt en dient tegen het gebruik van computertechniek als slagwapen streng worden opgetreden.