AMSTERDAM - Een rechtbank in het district Parijs heeft geoordeeld dat het delen van muziek- en filmbestanden via peer2peer hetzelfde is als het maken van privé-kopieën. Dit is volgens de Franse wet toegestaan. Het is voor het eerst dat een rechtbank zowel het uploaden als downloaden legaal verklaart. De rechtbank in Frankrijk lijkt daarmee geschiedenis te schrijven, aldus Webwereld.

De zaak kwam aan het rollen in september 2004. Op de computer van Anthony G. werden toen 1875 mp3- en divx-bestanden aangetroffen na een inval. De Franse muziekindustrie diende vervolgens een aanklacht voor 1212 nummers in.

Anthony werd bijgestaan door de Association of Audionautes (ADA), een organisatie die zich richt op de verdediging van claims van de muziekindustrie. de ADA heeft in het verleden al viermaal vrijspraak gekregen voor het downloaden van bestanden, maar niet eerder werd uploaden ook legaal verklaard.

Overigens is in de zaak van Anthony hoger beroep aangetekend. De ADA verwacht in het hoger beroep een gelijke uitspraak.